Friday, November 7, 2008

Η μηχανή του Χρόνου - «Η μάχη της Κρήτης» [Ft4U]

Η μηχανή του Χρόνου - «Η μάχη της Κρήτης»

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008, 15:30

Τρεις ημέρες πριν από την εθνική μας επέτειο, η «Μηχανή του Χρόνου», παρουσιάζει μια ένδοξη σελίδα της Ελληνικής Ιστορίας.
Μετά το έπος στο Αλβανικό μέτωπο και την μάχη των οχυρών στο Ρούπελ, η Μάχη της Κρήτης ήταν η σύγκρουση-σταθμός του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, που επηρέασε καθοριστικά τις εξελίξεις.
Η εκπομπή ταξιδεύει στα πεδία των μαχών και καταγράφει την Ιστορία μέσα από τα μάτια των πρωταγωνιστών :
Έλληνες και Νεοζηλανδοί αξιωματικοί, επιζώντες μαχητές, αλλά και απλοί πολίτες, διηγούνται στον φακό της εκπομπής τις συγκλονιστικές λεπτομέρειες της μεγαλύτερης αεροπορικής απόβασης στην πολεμική ιστορία και την ανεπανάληπτη παλλαϊκή άμυνα που συγκλόνισε εχθρούς και συμμάχους.
Μαρτυρία-σοκ από τον 86χρονο Θανάση Γιακουμάκη, κάτοικο Ταυρωνίτη Χανίων, που «πάλεψε» μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα για να πάρει τη θέση του πατέρα του. Θυμάται πως στήθηκε μπροστά στα πυροβόλα και την τελευταία στιγμή του χάρισαν τη ζωή, βάζοντας έναν άλλο στη θέση του.
Η Κατερίνα Προγούλη από τον Πλατανιά, θυμάται πως οι ναζί εκτέλεσαν εν ψυχρώ στη μέση του δρόμου τον ιερέα πατέρα της και του έριξαν την χαριστική βολή.
Ο 88χρονος Πέτρος Βλαχάκης, είναι ο τελευταίος επιζών της μάχης στον Γαλατά. Ο πίνακας που ζωγράφισε με τον Κρητικό να χτυπά τον αλεξιπτωτιστή με μια πέτρα, θεωρείται πλέον το πιο αναγνωρίσιμο έργο τέχνης στην Κρήτη. «Ο πίνακας αποτυπώνει με ακρίβεια ότι έζησα στη μάχη», διηγείται με συγκίνηση.
Βετεράνοι πολεμιστές και μέλη της νεοζηλανδικής αποστολής διηγούνται τις μάχες που έδωσαν εναντίον των ναζί και περιγράφουν την μοιραία αναμέτρηση στο ύψωμα 107 που έκρινε την τύχη του αεροδρομίου στο Μαλεμέ. «Ήταν η κερκόπορτα της Κρήτης» συμφωνούν οι ερευνητές και απαριθμούν λάθη και παραλείψεις της βρετανικής στρατιωτικής διοίκησης.
Ο Νεοζηλανδός βετεράνος Φράνσις Τουήγκ, τότε υπαξιωματικός του τομέα πληροφοριών, αποκαλύπτει ότι το συμμαχικό επιτελείο του Στρατηγού Φράυμπεργκ γνώριζε εκ των προτέρων την επερχόμενη αεροπορική απόβαση με αλεξιπτωτιστές, αλλά δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα.
Η Βιργινία Τσουδερού, κόρη του τότε πρωθυπουργού, Εμμανουήλ Τσουδερού, αφηγείται την φυγή της ελληνικής κυβέρνησης και του Βασιλιά Γεώργιου του Β’, από την Αθήνα στην Κρήτη, καθώς και τις απέλπιδες προσπάθειες του πατέρα της να πείσει τους Βρετανούς να οχυρώσουν καλύτερα το νησί.
Επίσης, οι ιστορικοί Αντώνης Σανουδάκης, Κώστας Μαμαλάκης, Σαράντος Καργάκος, αλλά και ο δημοσιογράφος Βάσος Μαθιόπουλος, σκιαγραφούν τις προσωπικότητες των ηγετών των δύο πλευρών, του Νεοζηλανδού στρατηγού Φράυμπεργκ, του Γερμανού πτέραρχου Στούντεντ και φωτίζουν αθέατες πλευρές των γεγονότων.

No comments:

Αγαπητοί μας φίλες/οι

Η κούραση πολλών από τα μέλη της Ft4U από την πολυετή καθημερινή προσφορά αλλά και οι διαρκώς αυξανόμενες προσωπικές και οικογενειακές υποχρεώσεις, μας οδήγησαν στην λήψη κάποιων αποφάσεων αναφορικά με την ομάδα. Έτσι, με δεδομένο την αδρανοποίηση αρκετών μελών μας, αναγκαζόμαστε να προβούμε σε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της ομάδας, πράγμα που σημαίνει ότι πλέον δεν θα μπορεί να υπάρχει η οργανωμένη κάλυψη σειρών, εκπομπών και αθλητικών μεταδόσεων της τηλεόρασης, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα και καθ' όλα τα χρόνια της διαδυκτιακής παρουσίας μας.

Επιπρόσθετα, για τον ίδιο ακριβώς λόγο ο χώρος που δημιουργήθηκε από εμάς, το tzaba.tv στις 20 Αυγούστου θα κλείσει οριστικά. Όπως καταλαβαίνετε τα εναπομείναντα μέλη είναι αδύνατον να "σηκώσουν" το βάρος της λειτουργίας του τράκερ.

Η Ft4U ως ομάδα θα συνεχίσει φυσικά να υφίσταται, γιατί πάνω απ όλα, για όλους εμάς, τα μέλη της, είναι ιδέα και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Για τα νέα της ομάδας μας, από εδώ και στο εξής, παρακαλείσθε να επισκέπτεστε την παρούσα σελίδα

Τέλος, μιας και όπως αναφέρθηκε ήδη, το tzaba.tv σε λίγες μέρες θα αποτελεί παρελθόν, πρέπει να πούμε ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΟ ΒΑΘΟΥΣ ΚΑΡΔΙΑΣ σε όλους εσάς, τους χρήστες του τράκερ, που μας ακολουθήσατε και στηρίξατε με την συμμετοχή σας την προσπάθειά μας. Χωρίς εσάς, τα σχόλιά σας, τις παρατηρήσεις σας και τις επιθυμίες σας, όλη αυτή η προσπάθεια έστω και το σύντομο χρονικό διάστημα που ήμασταν online δεν θα είχε καμία απολύτως αξία.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ